BE-Alert wordt verder gepromoot in Sint-Niklaas
Op dit moment zijn er 4.164 Sint-Niklazenaren geregistreerd bij BE-Alert. Een stijging van 28% (of 915 personen) ten opzichte van oktober 2018. Raadslid Karel Noppe (Open Vld) vroeg deze cijfers op bij burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Het aantal registraties is niet slecht, maar kan nog een pak beter, aldus Karel Noppe. Ik ben dan ook blij dat het stadsbestuur de komende maanden verder zal inzetten op het promoten van BE-Alert.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat de overheid kan gebruiken om in een noodsituatie te communiceren. Vroeger was men afhankelijk van de pers, sociale media, het sirene netwerk of hulpverleners op het terrein om op de hoogte gebracht te worden van een noodsituatie. Nu kan de overheid rechtstreeks met burgers communiceren via BE-Alert. Dit kan via sms, een gesproken bericht of een e-mail. De burgemeester, de gouverneur of een minister kan BE-Alert activeren en een bericht uitsturen naar iedereen waarop een noodsituatie impact heeft. Zo kunnen burgers op een snelle manier verwittigd worden en de nodige aanbevelingen krijgen, bv. het advies om ramen en deuren te sluiten bij een brand. Afgelopen vrijdag 5 april trad het systeem nog in werking. De waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen verstuurde toen een BE-Alert bericht (via e-mail) naar aanleiding van de onbereikbaarheid van de noodnummers 112, 100 en 102.
Het systeem biedt veel voordelen voor burgers. Zo kan men zich niet enkel registreren voor zijn/haar eigen woonplaats maar ook voor de plaats waar je werkt, waar je ouders wonen, waar de kinderen naar school gaan of waar je een tweede verblijft hebt. Op die manier blijf je steeds op de hoogte van mogelijke noodsituaties in alle plaatsen die voor jou van belang zijn.
De stad Sint-Niklaas is in 2017 ingeschreven op het BE-Alertsysteem en vorig jaar werd in oktober een eerste algemeen testbericht verstuurd naar alle geregistreerde inwoners. Het ging toen om 3.249 bewoners van onze stad die een sms-bericht ontvingen met de oproep om familie, vrienden en kennissen warm te maken om zich te registreren. Het systeem werd ook reeds voorgesteld en gepromoot in de Stadskroniek en op de website van de stad. Via een schriftelijke vraag informeerde raadslid Karel Noppe (Open Vld) op 8 april naar een stand van zaken bij burgemeester Lieven Dehandschutter. Op 9 april 2019 zijn er 4.164 inwoners officieel geregistreerd. Een stijging van 915 personen ofwel +28% tegenover de test van oktober 2018.
“Dat is zeker niet slecht maar het kan en moet nog beter. Ik ben dan ook blij om te horen dat de stad BE-Alert verder zal promoten. Zo loopt er momenteel een campagne ‘alle personeelsleden ambassadeur van BE-Alert’ en zal tijdens de zomervakantie een jobstudent van de dienst communicatie inwoners actief aanspreken over BE-Alert en hen helpen bij de registratie. Het systeem zal dit jaar ook tijdens twee geplande rampoefeningen opnieuw getest worden. Via bewonersbrieven zal men alle geïmpacteerde bewoners op de hoogte brengen en BE-Alert nogmaals in de kijker zetten. Hoe meer inwoners zich registreren hoe efficiënter BE-Alert gebruikt kan worden tijdens een noodsituatie. Aarzel dus niet en registreer je, besluit raadslid Karel Noppe.”
Meer informatie over BE-Alert en je registreren kan via volgende link: https://www.be-alert.be/nl