Verplichte registratie vingerafdrukken inbreuk op onze privacy
Begin dit jaar werd in Lokeren de eerste nieuwe identiteitskaart uitgereikt. Grootste nieuwigheid: op de chipkaart worden onze vingerafdrukken geregistreerd en opgeslagen. Gemeenteraadslid Karel Noppe maakt zich zorgen: "De verplichte registratie van onze vingerafdrukken doet uitschijnen dat we allemaal criminelen zijn en vormt een verregaande inbreuk op onze privacy. Ik vroeg het stadsbestuur of ze kunnen wachten met de uitrol van de nieuwe e-ID's."
In september 2019 keurde de federale ministerraad de invoering van de nieuwe elektronische identiteitskaart goed. Eerder dat jaar, in april, is er een Europese verordening goedgekeurd die stelt dat lidstaten tegen 2021 vingerafdrukken moeten toevoegen aan hun nationale identiteitskaarten. Op 14 januari 2020 werd in buurgemeente Lokeren de eerste nieuwe elektronische identiteitskaart mét vingerafdrukken uitgereikt.
Er doken heel wat vragen op, ook in ons land, omtrent de registratie van de vingerafdrukken van burgers en het opslaan ervan. In België zullen de vingerafdrukken opgeslagen worden op de chip van de elektronische identiteitskaart. Verschillende privacy-experten bogen zich over de zaak en twijfel(d)en over de proportionaliteit en de conformiteit met de privacywetgeving. De Belgische Privacy-commissie en de Gegevensbeschermingsautoriteit gaven een negatief advies. Specialist privacyrecht Matthias Dobbelaere-Welvaert diende een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof namens de stichting The Ministry of Privacy. Hun advocaat Geert Lenssens stelt: “Het grondprobleem van deze wet is dat alle staatsburgers en zelfs minderjarigen vanaf 12 jaar in feite 'gecriminaliseerd' worden. Iedereen associeert het afgeven van vingerafdrukken namelijk met het criminele milieu.” Deze zaak is momenteel nog lopende.
Ook vanuit onze fractie maken we ons ernstige zorgen over de inbreuk op de burger zijn privacy door het verplicht afstaan en registreren van zijn of haar vingerafdrukken. Ik vroeg bevoegde schepen voor burgerzaken Sofie Heyrman (Groen) of de stad de uitrol van de nieuwe identiteitskaarten kan uitstellen. Op zijn minst tot er een uitspraak is in de zaak die momenteel loopt bij het Grondwettelijk Hof. Uit het officiële antwoord van de stad blijkt jammer genoeg dat de stad in deze geen zeggenschap heeft. De federale overheid maakt de planning op en bepaalt wanneer Sint-Niklaas moet starten met de uitreiking van de nieuwe e-ID's. Na de uitreiking van de eerste nieuwe identiteitskaart in Lokeren volgt nu een testfase in verschillende andere gemeenten. Nadien wil men snel de uitrol van de nieuwe ID in alle steden en gemeenten uitvoeren. Voor Sint-Niklaas is er nog geen concrete datum gekend waarop de uitrol zal starten.
Iedereen die een nog geldende identiteitskaart heeft zal deze gelukkig niet vroegtijdig moeten vervangen. Enkel bij verval van de huidige identiteitskaart, bij verlies/diefstal of bij een naamsverandering zullen de Sint-Niklase burgers een nieuwe identiteitskaart met vingerafdrukken moeten aanschaffen. De kostprijs van de nieuwe e-ID blijft ongewijzigd en bedraagt 22 euro.
Fractieleider Karel Noppe: "Het is bijzonder jammer dat de federale overheid de uitrol van de nieuwe e-ID's niet on hold heeft gezet tot er een uitspraak is van het Grondwettelijk Hof. Het registreren en opslaan van onze vingerafdrukken vormt een zware inbreuk op onze privacy. Steden en gemeenten kunnen niet anders dan de uitrol van de nieuwe e-ID's faciliteren. Ik hoop alvast dat de uitspraak van Grondwettelijk Hof voor een kentering zorgt in dit dossier.