Verslag gemeenteraad juni 2020
26 juni 2020
De laatste gemeenteraad voor de zomervakantie zit er op. Hierbij een beknopt overzicht van de belangrijkste punten die besproken en beslist werden.
- De eerste wijziging aan het meerjarenplan en budget van de stad werd goedgekeurd. Ik drukte nog eens onze appreciatie uit over de vele initiatieven die de stad nam (mondmaskers aankopen, ondersteuning van de handelaars en horeca, enz.) maar riep op om waakzaam te zijn en indien nodig 𝐛𝐢𝐣𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐧𝐜𝐞𝐦𝐚𝐚𝐭𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐞𝐧 in te voeren om onze lokale economie te steunen.
- De gemeenteraad keurde officieel de 𝐚𝐟𝐬𝐜𝐡𝐚𝐟 van de 𝐭𝐞𝐫𝐫𝐚𝐬𝐛𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 voor heel 2020 goed
- De opdracht en plannen voor de 𝐚𝐚𝐧𝐥𝐞𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐚𝐧 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐡𝐚𝐥 𝐃𝐞 𝐖𝐢𝐭𝐭𝐞 𝐌𝐨𝐥𝐞𝐧 werden goedgekeurd. Eindelijk, want de parking is in een erbarmelijke staat.
- Een volgende stap in de 𝐡𝐞𝐫𝐚𝐚𝐧𝐥𝐞𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐦 (𝐓𝐞𝐧 𝐁𝐨𝐬) 𝐯𝐚𝐧 𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰𝐤𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧: de opdracht om een ontwerper aan te stellen werd goedgekeurd.
- We keurden de 𝐫𝐮𝐢𝐦𝐭𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤-𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐞 goed! Dit werkdocument zegt ons o.a. op welke economische sectoren we moeten inzetten, hoe we ons economisch best profileren en waar uitbreiding te voorzien voor bedrijven, kantoren, enz. Het belang van 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐰𝐢𝐣𝐬 kwam ook duidelijk naar boven. Dat de studie een echt werkdocument is, blijkt uit de 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐕𝐎𝐊𝐀 𝐞𝐧 𝐕𝐃𝐀𝐁 die eruit voortvloeien. Samen met deze partners gaan we aan de slag om de studie in de praktijk uit te voeren.
- Het 𝐬𝐮𝐛𝐬𝐢𝐝𝐢𝐞𝐫𝐞𝐠𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧 werd gewijzigd, voor wijkkermissen betekent dit dat ze een hogere subsidie zullen krijgen en er op vooruit gaan!
- Het voorstel van mezelf en collega Aster om 𝐛𝐞𝐦𝐚𝐥𝐢𝐧𝐠𝐬𝐰𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐯𝐚𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐫𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧, werd positief onthaald door de schepen. De diensten werken dit verder praktisch uit. Daarnaast wil de stad ook nog meer inzetten of infiltratie van water in de nabije omgeving van werven, ook dat is een goede piste en gaat waterverspilling tegen.
- De gemeenteraad bevestigde dat we de 𝐋𝐞𝐨𝐩𝐨𝐥𝐝 𝐈𝐈 𝐥𝐚𝐚𝐧 van naam zullen veranderen. Er is al jarenlang vraag naar en sprake van, nu is het tijd om dit effectief uit te voeren.
- We gingen niet in op het voorstel om praktijktesten in te voeren in Sint-Niklaas. Niet omdat de bestrijding van racisme en discriminatie geen prioriteit voor ons is, maar wel omdat er op Vlaams niveau een 𝐦𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐧𝐠𝐬𝐭𝐨𝐨𝐥 uitgewerkt wordt op dit moment. Die tool zal specifiek ter beschikking gesteld worden van de lokale besturen en daarmee gaan we graag aan de slag! De experten die de tool moeten ontwerpen, werden gisteren trouwens net aangesteld door de Vlaamse Regering. Daarnaast willen we ook verder in overleg met de immosector specifieke afspraken maken, en ook in het diversiteitsplan (goedkeuring dit najaar) worden specifieke maatregelen opgenomen.