Wereldprematurendag in de kijker zetten
Elk jaar op 17 november is het wereld prematuren dag. Op deze dag wil men het bewustzijn vergroten rond vroeggeboorte en de uitdagingen en zorgen die hiermee gepaard gaan. Wereldwijd worden jaarlijks ongeveer 15 miljoen baby’s te vroeg geboren, dat komt neer op 1 op 10 baby’s. Ik ben Karel en 3 jaar geleden werd onze zoon Matthieu veel te vroeg & veel te klein geboren na een zwangerschapsduur van 29 weken.
Van zodra hij geboren was, werd Matthieu meegenomen en namen de dokters het over. Ruim drie maanden heeft hij in het UZ Gent gelegen en hebben wij als ouders iedere dag heen en weer gependeld. Het was voor ons een emotionele rollercoaster. Men spreekt wel eens van een roze wolk waar je als kersverse ouder opzit. Maar bij ons en bij 1 op de 10 ouders is die roze wolk er niet. We kwamen terecht in een onbekende wereld van alarmen, kabeltje, medische termen en moesten elke avond opnieuw onze zoon achterlaten De onmacht die je ervaart omdat je helemaal niets kan doen voor je kind en de zorg moet overlaten aan dokters en verpleging, kan je gewoon niet beschrijven. Heel die periode heeft een diepe indruk nagelaten. Eens uit het ziekenhuis stopt die rollercoaster trouwens niet. Momenteel gaat het heel goed met Matthieu maar de ongerustheid en bezorgdheid blijft altijd aanwezig.
Als er één ding is dat ons toen en nu nog steeds helpt dan is het praten. Met elkaar, maar ook met familie, met de dokters en verpleging, met ouders die in dezelfde situatie zitten. Het is heel moeilijk om aan familie en vrienden uit te leggen wat we meegemaakt hebben en vooral welke impact het had en nog steeds heeft op ons leven. Daarom vind ik het belangrijk om prematuriteit voldoende onder de aandacht te brengen. Want je staat er niet alleen voor als ouder, er zijn heel veel mensen en organisaties die kunnen helpen.
Ik vroeg de stad om haar schouders onder wereld prematuren dag te zetten en zo het bewustzijn te vergroten rond prematuriteit. Het stadsbestuur is daar in meegegaan en vandaag geven ze er op hun website en sociale mediakanalen de nodige aandacht aan. En dat zullen ze vanaf nu ieder jaar opnieuw doen. Het is ook zo belangrijk dat je als ouder over de juiste informatie beschikt en de weg vindt naar alle organisaties die er zijn om je te ondersteunen en begeleiden. Al die informatie is vanaf nu beschikbaar op de website van de stad, waarbij het lokale aanbod in Sint-Niklaas extra in de verf wordt gezet.
Het lijken misschien kleine zaken maar voor ouders van prematuren en hun familie en vrienden is dit een grote steun. En al zeker in deze coronaperiode waarin het nog moeilijker is en de uitdagingen nog vele malen groter zijn. Neem dus zeker eens een kijkje op de website van de stad en vooral praat erover!