Heeft Sint-Niklaas binnenkort ook zijn eerste erfgoedbomen?
Via het project erfgoedbomen verzamelt de provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met specialisten enten, stekken of zaden van waardevolle historische bomen. Op mijn vraag bekijkt de stad welke Sint-Niklase bomen in aanmerking komen voor het project.
De provincie Oost-Vlaanderen startte 2 jaar geleden met het project erfgoedbomen. Erfgoedbomen zijn zeldzame of heel oude bomen die de publieke ruimte typeren en waar de bewoners bijzondere waarde aan hechten. Van de verzamelde enten, stekken of zaden wordt jaarlijks een selectie vermeerderd en opgekweekt in samenwerking met provinciaal domein Het Leen, het Arboretum Rivierenhof en het INBO.
Wanneer de originele boom sterft door ouderdom, ziekte of een gebeurtenis zoals een storm, biedt de Provincie het plantgoed aan. Men kan dan een nakomeling van de erfgoedboom planten op de oorspronkelijke plaats of op een andere erfgoedlocatie. Op die manier blijft het beeld van het erfgoedlandschap intact en leeft het eeuwenoud genetisch materiaal van de bomen verder.
Karel Noppe: “Ik vind het belangrijk dat we als stad participeren aan dit project. Wie kan zich bijvoorbeeld de Dries in Sinaai voorstellen zonder zijn imposante vrijheidsboom?! Door genetisch materiaal van de boom te verzamelen, kunnen we in noodgevallen of als de vrijheidsboom van ouderdom zou sterven een nakomeling planten. Op die manier blijft het uitzicht van de Dries intact en leeft het genetisch materiaal van de boom verder. Ook andere bomen in de deelgemeenten en stad komen hopelijk in aanmerking. Ik ben dan ook tevreden dat de stad ingaat op mijn vraag om aan het project deel te nemen. Een duurzaam natuurbeleid focust zich immers niet enkel op het aanplanten van nieuwe bomen en bossen maar ook op het beschermen van bestaande.”
Sint-Niklaas telt momenteel trouwens 24 individueel beschermde bomen. Bomen zijn beschermd indien ze zijn opgenomen op de inventaris van het onroerend erfgoed. Een groter aantal bomen geniet bescherming omdat ze deel uitmaken van een beschermd landschap zoals bv. het Romain De Vidtspark. De individueel beschermde bomen zijn niet steeds monumentale exemplaren, maar hebben vaak een cultureel belang door de aanplant nabij een kapel.