De stad als aantrekkelijke werkgever
Jaarlijks publiceert de VDAB een lijst met knelpuntberoepen. Ook binnen de stadsorganisatie geraken niet alle functies even vlot ingevuld. Nieuwe talenten aantrekken maar ook ervaren medewerkers aan boord houden, is van cruciaal belang.
Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor werkgevers moeilijk geschikte kandidaten vinden. Deze functies blijven bijgevolg langer dan normaal openstaan of geraken zelf helemaal niet ingevuld. Ook in Sint-Niklaas heeft men te maken met knelpuntberoepen. Ik vroeg de details en cijfers op bij het stadsbestuur.
Volgende profielen geraken moeilijk ingevuld: boekhouder, kindbegeleider, redder, ingenieur, technische profielen. Op dit ogenblik gaat het om 14 vacante plaatsen: 10 technische (leidinggevende) functies, 1,5 VTE redder en 2 VTE boekhouder. Gemiddeld staan deze plaatsen 6 maanden tot een jaar open. Voor de functie van kindbegeleider gaat het vaak om tijdelijke invullingen omwille van afwezigheden. Er zijn vrijwel geen vacante plaatsen omdat er wordt gewerkt met verkorte procedures om deze functies in te vullen en er jaarlijks een volwaardige selectieprocedure wordt georganiseerd.
“Net zoals privébedrijven heeft de stad te maken met knelpuntberoepen en ondervindt ze de gevolgen van de ‘war on talent’. Vacante plaatsen geraken moeilijk ingevuld, en vooral technische profielen zijn moeilijk te vinden. Het stadsbestuur geeft aan werk te maken van een doordacht HR-beleid en wil de voordelen van werken voor de stad meer in de kijker zetten. Dit zijn belangrijke stappen die ik ten volle ondersteun. Daarnaast moet het stadsbestuur nog meer inzetten op interne opleidingen en vorming. Op die manier houden we ervaren medewerkers aan boord en bieden we hen doorgroeimogelijkheden. ”