Waarom investeren in de Grote Markt nodig en verantwoord is
Al jarenlang klinkt de roep om de markt een kwaliteitsvollere invulling te geven, al jaren klinkt de roep naar meer groen en gezelligheid, al jaren klinkt de roep om het stadshart beter bereikbaar te maken en ga zo maar door. Het zijn allemaal tekenen aan de wand om iets te doen. Op de gemeenteraad van september 2022 werden de definitieve plannen voor de heraanleg goedgekeurd. Met 21 miljoen gaat het om een stevige maar noodzakelijke investering om onze stadskern een nieuwe impuls te geven en klaar te maken voor de komende decennia.
De vraag, de roep zelf, naar een heraanleg van de Grote Markt leeft al lang en leeft in alle lagen van de bevolking, net zoals de meeste partijen deze doelstelling ondersteunen.
Als Open Vld zijn we dan ook tevreden dat deze bestuursmeerderheid de handschoen opneemt. En ik wil kort stilstaan bij de redenen waarom die heraanleg voor onze fractie zo belangrijk is:
- Duurzaamheid en klimaat: de klimaatverandering heeft ook een serieuze impact op steden: droogte, het hitte eiland effect waarbij de extreem warme zomerdagen nog een pak warmer zijn en aanvoelen, fijnstof concentraties, enz. In de voorliggende plannen voor de markt zie ik hier duidelijke antwoorden op, met de creatie van schaduwplekken onder een bomengordel zal de temperatuur dalen en en zal het er aagenaam vertoeven zijn. Op de verharde oppervlakte komt er een waterspiegel die de temperatuur van de verharding en de gevoelstemperatuur zal verlagen. Het zijn - niet toevallig - ook 2 technieken die de internationaal vermaarde landschapsarchitect en landgenoot Bas Smets ook zal toepassen bij de heraanleg van de omgeving rond de Notre Dame in Parijs. We slaan met deze oplossingen de juiste weg in en maken ons stadshart klimaatbestendig. Bomen en waterpartijen zijn dus allerminst folliekes. En u moet mij zeker niet verdenken van een groene jongen te zijn maar we zijn met onze fractie niet blind voor de realiteit. Onze huidige markt is niet klaar voor de klimaatverandering en dit moet veranderen.
- Mobiliteit en bereikbaarheid: al decennia lang vervult onze Grote Markt de functie van een langgerekt rondpunt waar het verkeer stremt. Het zorgt niet enkel voor frustratie bij chauffeurs maar maakt de binnenstad ook slecht bereikbaar waardoor potentiële bezoekers afhaken. Door het doorgaande verkeer te weren zal onze markt en de stad beter bereikbaar worden voor zij die hier moeten zijn! En ja, dat wil ook en vooral zeggen dat de markt nog met de wagen bereikbaar blijft, uit beide richtingen, ook aan die voorwaarde is voldaan.
- Waar gaat het doorgaand verkeer dan naartoe? De studie rond het doorgaand verkeer is een eerste stap, deze wijst een aantal quick wins aan de kruispunten R42-Raapstraat, en N70-Hertjen, die zeker een toegevoegde waarde zullen leveren. De verkeersafwikkeling via de Westelijke tangent verloopt nu al goed en daar is zeker nog marge. De voorstellen rond het knooppunt N70-N16 verdienen verder onderzoek en onze fractie is dan ook benieuwd naar de verdere simulaties die hieromtrent gemaakt zullen worden. Langs de andere zijde, moet de aanleg van de Oostelijke tangent een gelijkaardige oplossing bieden als de Westelijke tangent.
- Parkeren: tegen al diegenen die steeds opnieuw moeten beweren dat we de automobilist uit de stad weg willen of sterker nog weg pesten zeggen wij , je bent verkeerd. De stadskern zal voor alle vervoersmodi bereikbaar blijven, we blijven zelf investeren in parkeerfaciliteiten midden in onze stad. Meer dan 1 miljoen euro wordt er gespendeerd aan het waterdicht maken (en het herstellen van de fouten uit het verleden) van de ondergrondse parking. Zouden we hier als stad echt zoveel geld insteken als we dan erna hier geen enkele auto meer willen zien? Laat je toch niets wijsmaken.
En daar bovenop komen er nog bijkomende parkeerplaatsen in de Hofstraat, opent binnenkort de parking op SVK en zijn er nog plannen voor andere parkings langsheen de Singel en Hofstraat. We zijn als fractie ook blij dat het openbaar vervoer een logische nieuwe locatie krijgt aan de randen van de markt.
- Op de markt zelf dan is het met deze plannen meer dan duidelijk dat we de ruimte teruggeven aan de mensen, aan voetgangers, fietsers, spelende kinderen, aan de horeca met grotere terrassen, aan de organisatoren van evenementen die een unieke en mooie ruimte krijgen. Het wordt een prachtig decor voor de gekende sterkhouders van ons evenementenbeleid en ook voor een pak nieuwe evenementen. We maken de markt opnieuw op mensenmaat en dat is waar de inwoners al lang om vragen.
- Visitekaartje, impuls lokale economie, stadsfierheid: Tot slot leveren we met deze nieuwe markt een prachtig visitekaartje af. We zorgen dat Sint-Niklaas mee is met zijn tijd en maken ons stadscentrum aantrekkelijk. Aantrekkelijk voor de inwoners om er terug volop te vertoeven en terug fier te zijn op hun stad, aantrekkelijk voor bezoekers om een daguitstap te plannen, aantrekkelijk voor jonge gezinnen om een verhuis naar onze stad opnieuw te overwegen. Bovendien geven we met de vernieuwing van onze stad ook een stevige impuls aan de handel en horeca. Voor onze fractie is het duidelijk dat we met deze heraanleg, maar ook met de andere stadsvernieuwingsprojecten (groot en klein) onze stad klaarmaken voor de komende decennia.
Ik had even goede hoop dat dit project niet het label prestigeproject zou krijgen, maar het bleek jammer genoeg ijdele hoop. Maar wat is nu een prestigeproject? Wel de Vandale woordenboek omschrijft prestige als aanzien. Prestigeprojecten zijn plannen waarvan men hoopt dat een land, stad of partij er indruk mee maakt. Wel deze plannen die voorliggen maken wel degelijk indruk maar niet in de negatieve zin van het woord. De plannen maken indruk omdat ze oplossingen bieden voor de bereikbaarheid van onze stadskern, omdat we het stadscentrum met deze plannen klimaatbestendig maken, omdat we het stadshart op mensenmaat maken voor de bewoners, omdat we ons stad aantrekkelijker maken en zo een impuls geven aan onze lokale economie!
Financieel dan. Het klopt dat de kosten voor dit project stevig zijn. Ik denk dat niemand beweert dat een investering van 21 miljoen weinig is. Integendeel. Maar zoals uitvoerig toegelicht is dit een broodnodige investering. We kunnen niet telkens zeggen dat we een voorbeeld moeten nemen aan steden zoals Kortrijk en Mechelen maar wanneer er dan de nodige investeringen en inhaalbewegingen gepland worden onze staart intrekken.
Deze meerderheid is gestart in 2019 met een zeer ambitieus meerjarenplan. We zijn ook gestart in economisch gezonde tijden waarbij er voldoende ruimte was voor investeringen en een inhaalbeweging. Niemand had de situatie waarin we ons nu 3 jaar later bevinden, kunnen voorspellen.
Bij de budgetwijziging in juni dit jaar werden al enkele kleinere aanpassingen aan het budget goedgekeurd. Onze fractie verkondigde toen al luid en duidelijk dat dit slechts het begin was en dat grotere aanpassingen en bijsturingen van het meerjarenplan noodzakelijk zijn. Er moeten keuzes gemaakt worden, fundamentele keuzes zodat het financiële plaatje blijft kloppen. Deze oefening is volop lopende, het college en de diensten zijn hiermee bezig. En we hebben er alle vertrouwen in dat men tot een goed akkoord zal komen dat de stad financieel gezond houdt.
Tegen zij die beweren dat we niet bezig zijn met de problemen van de mensen, dat we blind zijn voor de crisis waar ook de inwoners en gezinnen vandaag de dag verkeren, zeg ik opnieuw fout. Dat doen we wel. Want naast eenmalige, grote investeringen in onze stad, spenderen we jaarlijks ook enorm veel middelen aan het sociale beleid van de stad en de ondersteuning van die inwoners die het het meeste nodig hebben. En terecht ook! De aanvullende steun voor inwoners die het moeilijk hebben, financiële ondersteuning voor een hele reeks buurt- en welzijnsverenigingen, een forse bijdrage aan het ouderenzorgbeleid, investeringen in zorgcampussen zoals de meest recente in Nieuwkerken, middelen voor de buitenschoolse kinderopvang, het voorzien van noodwoningen (we zitten al boven het target!) en ga zo maar door. Het merendeel van al die middelen zijn ook wederkerend, ieder jaar opnieuw worden deze voorzien.
Dus ja, deze bestuursploeg investeert in de stadsvernieuwing maar deze ploeg investeert ook in de inwoners van onze stad.