Blauwe gemeente, duurzame gemeente
De voorbije jaren nam de stad Sint-Niklaas een bescheiden start op het vlak van duurzaamheid. Ze verwierf de titel fair trade gemeente en realiseerde enkele duurzame bouwprojecten. Voor Open Vld mag het de komende jaren gerust een stapje verder en vooral een versnelling hoger gaan. Een blauwe gemeente is immers ook een duurzame gemeente. En daarom wil Open Vld een duurzaam aankoopbeleid opstarten en alle stadsgebouwen energie-efficiënt maken.
Van koffie tot een nieuwe graafmachine, jaarlijks spendeert de stad een groot deel van haar budget aan inkopen. De stad beschikt dus over een enorm potentieel aan middelen die ze kan inzetten om duurzaam geproduceerde goederen aan te schaffen. Een duurzaam aankoopbeleid steunt op de integratie van sociale, ecologische en economische criteria in de aankoopdossiers van de stad. In navolging van andere steden willen we dit ook in Sint-Niklaas invoeren. Een eerste stap in de realisatie hiervan is de oprichting van een werkgroep duurzame aankopen. In deze werkgroep moeten zowel de aankopers van de stad als medewerkers uit de groen- en milieudienst en de dienst werk vertegenwoordigd zitten.
Door de stadsgebouwen energie-efficiënter te maken, kan de stad niet enkel heel wat besparen op haar energiefactuur maar draagt ze ook bij aan een duurzaam gebouwenbeheer. Onze voorstellen: een energiescan van alle gebouwen nemen en gebouwen die niet voldoen afstooten of opnieuw energie-efficiënt maken. Ook het centraliseren van diensten kan efficiëntiewinsten opleveren en staat dan ook op onze wenslijst.