Het witboek: een flets en smaakloos compromis
In januari lanceerde het stadsbestuur het witboek, haar visie op hoe onze stad er de komende zes jaar moet gaan uitzien en evolueren. Jong VLD nam het witboek de voorbije weken kritisch onder de loep maar werd er jammer genoeg niet warm of blij van. Vooral het voorgestelde financiële – en personeelsbeleid is zorgwekkend.
De grootste kritiek die we hebben, is dat het stadsbestuur niet doortastend genoeg optreedt. Halfslachtige oplossingen, die het gevolg zijn van overdreven compromisvorming tussen nv-a en sp.a, zorgen dat er ook de komende zes jaar geen fundamentele wijzigingen in het beleid zullen komen. Voorzitter Karel Noppe: “Niet enkel literair vormt de titel van het witboek, krachtlijnen voor verandering en continuïteit, een tegenstelling. Men wekt de schijn het beste van twee werelden te verenigen maar in feite krijgen de burgers een flets en smaakloos compromis voorgeschoteld.”
Het meest schrijnende is het financieel – en personeelsbeleid. Nochtans de basis van een degelijke en goed draaiende overheid. Dat het nieuwe beleid vele vraagtekens en ongerustheid oproept, was vandaag eveneens te merken aan de spontane staking van het stadspersoneel.
Hieronder geven we onze belangrijkste bemerkingen en nieuwe ideeën op het vlak van financiën en personeel mee.
Gezonde stadsfinanciën
Onze mening:
- Er worden geen structurele besparingen voorgesteld in het witboek.
- De belastingdruk wordt niet aangepakt (noch voor particulieren noch voor bedrijven), ze zal zelfs stijgen door het verhogen van de retributies (bv. parkeergelden).
- Ondanks de belofte om te gaan besparen duiken in het witboek overal nieuwe (beleids)initiatieven op, Jong VLD vraagt zich af hoe deze gefinancierd zullen worden.
Onze nieuwe ideeën:
- Jong VLD eist een duidelijk engagement van het stadsbestuur dat de aanvullende belasting op de personenbelasting (nu reeds 8,5% !) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing NIET zullen stijgen.
- Sint-Niklaas telt meerdere industrieparken die veel werkgelegenheid creëren. Om deze jobs te behouden en andere bedrijven te overtuigen om zich in onze stad te vestigen (en niet in de goedkopere buurgemeenten) moet de belastingdruk voor KMO’s en bedrijven omlaag.
- Lokale verenigingen en het middenveld moeten voldoende ondersteuning krijgen zodat ze een volwaardige partner blijven (of worden) van het stadsbestuur bij de verwezenlijking van verschillende beleidsdoelstellingen.
- Het OCMW moet dringend structureel gaan besparen wil haar financiële situatie niet compleet ontsporen. Samenwerking met de privé is noodzakelijk. Zo is vandaag de dag het aantal bedden in de private residentiële zorg veel te laag in vergelijking met andere centrumsteden.
Personeelsbeleid
Onze mening:
- Op het vlak van personeelsbeleid worden er ook geen structurele maatregelen genomen, de exponentiële personeel aangroei wordt niet gestopt maar in het beste geval slechts getemperd.
- Van een innovatieve arbeidsorganisatie of het nieuwe werken heeft de huidige meerderheid duidelijk nog niet gehoord en zo dreigt Sint-Niklaas op het vlak van personeelsbeleid hopeloos achterop te lopen.
Onze nieuwe ideeën:
- Het stadsbestuur moet het kerntakendebat samen met het stadspersoneel in alle openheid voeren zodat er een breed draagvlak ontstaat.
- Less is more en de stad kan niet al haar taken blijven uitvoeren. Taken uitbesteden en samenwerking met de private sector, verenigingen, het middenveld en andere overheden is noodzakelijk. We roepen het stadsbestuur op om dit effectief door te voeren.
- Jong VLD kant zich tegen naakte ontslagen, het is duidelijk dat de besparingen op het vlak van personeelskosten slechts op de langere termijn volledig gehaald kunnen worden. Wel vragen we dat er een tijdelijke aanwervingsstop ingevoerd wordt tot duidelijk is welke taken de stad in de toekomst nog zal uitvoeren.
- Gelukkige werknemers zijn goede werknemers. Jong VLD ziet daarom weinig heil in het snijden in vergoedingen voor weekendwerk of onverwachte oproepen! De kostprijs hiervan is in vergelijking met de totale personeelskost trouwens verwaarloosbaar.
- Door het nieuwe werken in te voeren kan de stad haar personeel op een moderne wijze aansturen en krijgen medewerkers de kans om zelf hun ideale werk-leven balans op te stellen. Bovendien is er door het mogelijk maken van thuis- en flexwerken minder kantoorruimte nodig wat een ware besparing oplevert.
Stadspatrimonium
Onze mening:
- Ondertussen mogen we vrezen dat het merendeel van het stadspatrimonium verkocht zal worden. Ook historisch en/of economisch waardevolle gebouwen staan in het uitstalraam. En dat allemaal zonder enige lange termijn visie.
Onze nieuwe ideeën:
- Jong VLD pleit voor een slim patrimoniumbeleid waarbij samenwerking met de private sector wordt onderzocht i.p.v. over te gaan tot een heuse uitverkoop.
- O.a. de mogelijkheid van het werken met esco’s, waarbij private actoren de kosten dragen voor het energiezuiniger maken van onze gebouwen en in ruil een deel van het energievoordeel ontvangen, moet onderzocht worden. Zo slaan we immers twee vliegen in één klap: we behouden onze gebouwen en we maken ze rationeler en duurzamer, dus goedkoper qua verbruik en onderhoud.
- Er moeten ook gewerkt worden aan de optimalisatie van de stadsgebouwen. Alle gebouwen moeten voor de volle 100% benut worden, stadsdiensten moeten gecentraliseerd worden en ook ’s avonds en in het weekend moeten de gebouwen een functie krijgen (voor verenigingen of het middenveld bijvoorbeeld).