Huis vol afval gevaar voor volksgezondheid
Hopen vuilnis, vuiligheid, dierenuitwerpselen en dode duiven stapelen zich op in een leegstaand pand in de Kalkstraat. Geurhinder, vuil op straat en imagoschade voor de buurt zijn maar enkele van de gevolgen. De buurt roept het stadsbestuur – die beweert niets te kunnen doen – dan ook op om actie te ondernemen. Ook Jong VLD voorzitter Karel Noppe steunt deze vraag en eist dat het stadsbestuur maatregelen treft om mogelijke gevaren voor de volksgezondheid te voorkomen.
Het pand in de Kalkstraat (huisnummer 103) staat reeds geruime tijd leeg. De grote hoeveelheid afval in het pand trekt het nodige ongedierte en duiven aan. Hierdoor ligt alle afval ook nog eens onder een laag uitwerpselen en veren. Dat de situatie in het pand – op zijn zachtst gezegd – niet hygiënisch en gezond te noemen is mag ook blijken uit het aantal dode duiven die tussen het afval liggen. Dat dit alles net naast een broodjeszaak en in de buurt van verschillende scholen gebeurt, maakt de situatie enkel nog schrijnender.
Verontwaardigd trokken enkele buurtbewoners naar het stadsbestuur om hulp te vragen. Zij beweren echter niets te kunnen doen aangezien de eigenaar ieder jaar correct de leegstandbelasting betaalt. “Klopt niet,” zegt Karel Noppe. “ Artikel 135 van de nieuwe gemeente wet voorziet dat de burgemeester de nodige maatregelen kan nemen als een gebouw de openbare gezondheid in het gedrang brengt”.
Een woning die niet meer beantwoordt aan een minimum inzake hygiëne (bv. opeenstapeling van afval in de woning, aanwezigheid van ratten, viezigheid van de lokalen en gebrek aan onderhoud, enz.) en daardoor niet enkel de gezondheid van eventuele bewoners bedreigt, maar ook de volksgezondheid in het algemeen, wordt beschouwd als ongezond.
Het is duidelijk dat het pand in de Kalkstraat aan de hierboven opgesomde voorwaarden voldoet. De burgemeester kan dan ook een onderzoek van het pand bevelen, in overleg treden met de eigenaar en van ambtshalve de nodige maatregelen opleggen. Mogelijke maatregelen zijn het laten afsluiten van de woning, het laten ontruimen ervan of indien dit nodig zou blijken kan de burgemeester zelf de opdracht geven om het pand (gedeeltelijk) te slopen.
Om verdere hinder en mogelijke gevaren voor de volksgezondheid uit te sluiten moeten de burgemeester en het stadsbestuur dringend maatregelen treffen. Een onderzoek van de woning en overleg met de eigenaar zijn broodnodig. Ik hoop alvast dat het stadsbestuur in deze zaak zonder pardon haar verantwoordelijkheid opneemt en de buurt verlost van deze ongezonde situatie, besluit Karel Noppe.