Middenstand en centrumbewoners in de steek gelaten
Afgelopen vrijdag lokte de vijfde editie van het CIBEL na-tourcriterium weer een massa volk naar onze stad. Het criterium is dan ook een schitterend sportief evenement dat ondertussen een vaste waarde is geworden tijdens Sint-Niklaas zomert. Toch verliep niet alles vlekkeloos. Opnieuw werden de middenstand en centrumbewoners in de steek gelaten door het stadsbestuur, weet Jong VLD voorzitter Karel Noppe.
Geen communicatie
Reeds voor de vijfde keer ging het na-tourcriterium op en rond de Grote Markt door en reeds voor de vijfde keer op rij werd er noch met de handelaars, noch met de buurtbewoners op voorhand gecommuniceerd over de praktische gevolgen!
Zo werd ook dit jaar het centrum uren vooraf, zonder enige communicatie, gewoonweg afgesloten. Op zich is dat geen probleem, gaat Karel Noppe verder, het is nu eenmaal logisch dat het centrum voor de opbouw van het criterium afgesloten moet worden. Wat wel een probleem is, is dat noch de middenstand, noch de buurtbewoners hiervan op voorhand op de hoogte gebracht zijn. Bovendien had het stadsbestuur zich ook de moeite gespaard om omleidingspijlen te voorzien. Het gevolg was dat wie zijn of haar weg wat kent in Sint-Niklaas nog ter plaatse geraakte. Maar voor de meeste bezoekers was het behelpen en zelf zoeken naar een alternatieve route.
Broodwinning middenstand
Het is een gemiste kans dat het stadsbestuur niet op voorhand met de handelaars uit het centrum in dialoog is gegaan. Zelfs de centrummanager viel uit de lucht. Door het centrum af te sluiten en geen alternatieven te voorzien, neemt men de handelaars een groot deel van hun dagelijkse omzet af. En dat nog wel tijdens één van de laatste weekenddagen van de solden! Dit kan en mag niet, stelt Karel.
Een duidelijke signalisatie om shoppers richting de parkings aan het station te leiden, een actie waarbij bezoekers die met de bus komen korting krijgen op hun aankopen of een shuttledienst om de boodschappen tot aan de wagen te brengen. Het waren mogelijke alternatieven waardoor de hinder voor de middenstand min of meer beperkt kon blijven. Helaas kwam er niets van in huis!
Eenzelfde schepen voor middenstand en evenementen
Deze situatie toont nog maar eens aan dat er nood is aan meer samenwerking tussen de middenstand en het evenementenbeleid. Jong en Open VLD hebben trouwens net daarom altijd nadrukkelijk gepleit voor eenzelfde schepen van evenementen en middenstand. Ik ben alvast benieuwd of schepenen Geerts en Hanssens in de toekomst nauwer willen samenwerken om dergelijke scenario’s te vermijden, besluit Karel Noppe.