Duidelijke regels nodig voor cameragebruik
Maar liefst 17 camera’s zullen er voor het einde van het jaar in het centrum van Sint-Niklaas ophangen. Ter verhoging van de veiligheid, klinkt het. Maar Jong VLD maakt zich zorgen. We erkennen dat camera’s een instrument zijn in het veiligheidsbeleid maar duidelijke regels zijn nodig om de privacy van de Sint-Niklazenaar te waarborgen, stelt voorzitter Karel Noppe.
Jong VLD haalde reeds eerder aan dat camera’s een hulpmiddel zijn maar geen oplossing voor veiligheidsproblemen op zich. Recente gebeurtenissen illustreren trouwens ook – jammer genoeg – dat ze geen misdrijven helpen voorkomen. Daar waar politieagenten en patrouilles wel preventief werken. Camera’s kunnen de politie dus hoogstens ondersteunen in hun werk. Ze vormen bovendien een ernstige inbreuk op onze privacy en de burger voelt zich erdoor bekeken. Men moet er dan ook voorzichtig mee omspringen en duidelijke spelregels vastleggen.
Concreet stellen we ons volgende vragen bij het camerabeleid in Sint-Niklaas:
-
Zullen de beelden 24/24 en 7/7 bekeken worden?
Een continue monitoring impliceert dat verschillende medewerkers in een ploegenstelsel de beelden live zullen bekijken en analyseren. Een intensieve job die de werklast, van de reeds druk bezette meldkamer, gevoelig zal verhogen. Geen goed idee volgens Jong VLD. De camera’s worden best enkel ingezet om een situatie correct in te schatten (bv. bij een vechtpartij) of om mogelijke verdachten van een incident te identificeren. Ook vanuit privacyoverwegingen is deze werkwijze te verkiezen.
- Krijgen alle agenten die zullen omgaan met de camerabeelden een opleiding?
Niet enkel een technische opleiding is nodig maar vooral ook een introductie in de privacywetgeving. Wat zijn de rechten van de personen die op beeld vastgelegd worden, hoe ga ik als politieagent om met deze gevoelige informatie, enz. Bovendien is het belangrijk erover te waken dat enkel opgeleide politieagenten toegang hebben tot de camerabeelden.
- Worden de beelden afgespeeld en bewaard in een afgesloten ruimte?
Niet iedereen mag zomaar toegang hebben tot de beelden. Zowel de ruimte waar de beelden bekeken worden, alsook de plaats waar ze bewaard worden moeten degelijk afgesloten worden en beperkt toegankelijk zijn. Enkel bevoegde en opgeleide agenten krijgen toegang.
- Hoelang worden de camerabeelden bewaard?
Camerabeelden mogen in België maximaal één maand opgeslagen worden. Jong VLD vraagt zich af hoelang de politie van Sint-Niklaas de beelden wil bewaren. Ons advies is alvast om alle beelden om de 10 dagen permanent te wissen. Op deze manier is er voldoende tijd om bij melding of onderzoek naar een incident de beelden te raadplegen en wordt de privacy ook zo goed mogelijk gewaarborgd.
De hierboven opgesomde maatregelen moeten de privacy van de burgers zo goed mogelijk waarborgen. Maar de belangrijkste vraag die het stadsbestuur zich jaarlijks moet stellen is of de camera’s nog wel nodig zijn. Jong VLD roept de stad dan ook op om op een objectieve en systematische wijze de voor-en nadelen van het camerabeleid af te wegen. Hoeveel keren leidden de camera’s tot de identificatie van verdachten, hoe vaak werden ze ingezet om patrouilles beter aan te sturen, enz. Ook de mening van de inwoners is cruciaal en zij moeten dus bevraagd worden.
Indien blijkt dat de camera’s geen voldoende grote meerwaarde meer leveren dan moeten ze wat ons betreft onmiddellijk opnieuw verwijderd worden. Want enkel de afwezigheid van camera’s kan de privacy van de Sint-Niklazenaar 100% waarborgen, besluit Karel Noppe.