In de pers: Jeugdraad werkt zelf voorstel uit voor noordelijk stadsrandbos
Een groot noordelijk stadsrandbos, voor de jeugdraad en heel wat jeugdbewegingen is het geen droom meer maar een concreet plan. Dat overhandigden ze gisteren aan jeugdschepen Wout De Meester (Groen). En de stad lijkt gewonnen voor het idee om zowat 40 hectare woonuitbreidingsgebied te herbestemmen om dat bos mogelijk te maken.
Voor jeugdbewegingen uit het noordelijk deel van Sint-Niklaas is het zuidelijk stadsbos Puitvoet geen optie. Al sinds 2002 dringt de jeugdraad er samen met die jeugdbewegingen bij de stad op aan om een nieuw bos te creëren in het noorden van de stad, als tegenhanger van Puitvoet. Nu de ontwikkeling van de Clementwijk II is gestart met op termijn 700 nieuwe woningen en nog een aantal andere grootschalige woonprojecten stilaan voltooid zijn, klinkt die vraag alsmaar luider. De meerderheid van N-VA en sp.a-Groen gaf in het Witboek al aan dat het werk wil maken van een noordelijk stadsrandbos, maar de jeugdraad en de vele betrokken jongeren zijn de voorbije maanden alvast zelf in actie geschoten. Ze hebben nu een voorstel klaar voor een ruimtelijk uitvoeringsplan 'Noordelijk Stadsrandbos', met 40 hectare groene ruimte en (speel)bossen tussen Heistraat, Kleibeekstraat, Mispelstraat en het fietspad Sint-Niklaas-Hulst. Daarvoor gingen ze zelf te rade bij ruimtelijke planners en architecten, bij de stedelijke milieuraad tot zelfs bij de Wase Oudheidkundige Kring (KOKW).
Lobbenstadsmodel
Nu ligt er een concreet voorstel op tafel, dat ze zondag bezorgden aan jeugdschepen Wout De Meester (Groen), in het bijzijn van jongeren van scoutsgroepen Sint-Vincentius, Sint-Kristoffel en Tereken, de KSA, chiro Kriko, de Gouw Waas tot speelpleinwerking Kwammer.
De jeugdraad voelt dat hun intussen lang gekoesterde dromen eindelijk werkelijkheid kunnen worden. Meer dan ooit liggen de kaarten voor dit nieuw stadsrandbos gunstig. Bijna unaniem gaf de gemeenteraad vorige week groen licht om Sint-Niklaas voortaan volgens het 'lobbenstadsmodel' te laten evolueren. Dat model gaat uit van woonzones rond de invalswegen, met daartussen blauwgroene 'vingers' die de natuur tot in het hart van de stad brengt. In het voorstel van de jeugdraad blijft een beperkte woonuitbreiding aan de Dillaartwijk mogelijk. De rest van het toekomstige woonuitbreidingsgebied, dat nu nog akkers en weilanden zijn, zou met een RUP van bestemming moeten veranderen om deze bos- en speelplannen mogelijk te maken. "Er wordt niet aan landbouwgrond geraakt, alleen aan toekomstig woonuitbreidingsgebied. We hopen dat de stad deze legislatuur daadwerkelijk de stap zet. We laten ons inspireren door een soortgelijk initiatief van de jeugdraad begin jaren zeventig. Door hen werd het Puitvoetbos gevrijwaard, iets waar zovele generaties hen zo dankbaar voor zijn", aldus secretaris Kristof Van Gansen van de jeugdraad.
Degelijk voorstel
De jeugdschepen was gisteren duidelijk: de stad gaat werk maken van dit bos. "Dit is een heel mooi voorstel, erg degelijk en constructief uitgewerkt", stelt Wout De Meester (Groen). "Het is de intentie van dit stadsbestuur om dit nog deze bestuursperiode te verankeren. We willen hier geen jarenlange discussies over voeren. Tegen 2018 moet de bestemming van dit woonuitbreidingsgebied veranderd zijn, waarna de ontwikkeling tot een écht bos kan starten."
Bron: HLN Sint-Niklaas - 06/10/2014 - Joris Vergauwen